Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії
1 min readДля України забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем. Ця проблема стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання і в Піщанській територіальній громаді. Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, дизентерія, черевний тиф, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз, тощо , а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, тощо). На жаль, заходи з покращення якості колодязної води у більшості випадків не забезпечують помітних зрушень.
І перш за все, це стосується нітратів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які є постійними складниками природних вод. Якщо їх концентрація не перевищує в питній воді 50мг/дм3, то така вода не шкідлива для вживання. Однак лабораторні дослідження останніх років довели, що вода з колодязів має наднормативний рівень нітратів. Основні причини цього полягають у внесенн,і в ґрунт мінеральних та органічних добрив, забруднення стічними водами, а також твердими побутовими відходами, недотримання вимог санітарних норм при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби.
Вживання води, забрудненої нітратами, небезпечне для здоров’я. Зокрема, це призводить до виникнення метгемоглобінемії у дітей віком від 1 до 3-х років. Метгемоглобінемія спричинена токсичною дією , яка полягає у кисневому голодуванні тканин, що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров»ю. Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук, стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути: блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди з захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.
Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, який виготовляється із забруднених нітратами овочів та дитячі суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами.
З метою запобігання негативного впливу нітратів на здоров’я населення та виникнення отруєнь і захворювань необхідно:
- Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні ( в таких випадках потрібно користуватися чистою від нітратів фасованою, бутильованою столовою водою, наприклад „Малятко”).
- Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка , огородження облаштування колодязя навісом, кришкою, загальним відром, тощо).
- З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.
- По можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
Дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти Ваше здоров’я та Ваших діточок! Не будьте байдужі, досліджуйте воду з криниці, якою ви користуєтеся.
Подільський РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ»