22.11.2024

Піщанська СТГ

Подільський район, Одеська область

Профілактика харчових отруєнь

1 min read

 

 

 

 

Наближаються поминальні дні. Головною причиною виникнення харчових отруєнь у ці дні є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов і термінів зберігання, як сировини, так само й готових страв, вживання харчових продуктів, які забруднені збудниками захворювань. Щоб уникнути харчових отруєнь потрібно дотримуватись наступних правил:

  • купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) у спеціалізованих магазинах або на агропродовольчих ринках, оминайте місця стихійної торгівлі;
  • купуючи будь-які харчові продукти, звертайте увагу на наявність маркування, а саме – на умови їх зберігання та терміни придатності;
  • при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
  • продукти, що швидко псуються, не купуйте завчасно;
  • дотримуйтеся температурних режимів зберігання харчових продуктів, які зазначені на упаковці;
  • сирі та готові харчові продукти зберігайте у холодильнику окремо;
  • максимальний термін зберігання в холодильнику салату з майонезом – 24 години. При цьому температура зберігання повинна бути в діапазоні + 2… +4 °С. Якщо температура в холодильнику вище, то салат потрібно з’їдати в той же день, коли його приготували. Незаправлені салати допускається зберігати до двох діб;
  • зберігання без холоду готових страв не повинно перевищувати дві години;
  • при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовуйте чисте упакування (контейнери з кришками для харчових продуктів тощо);
  • перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
  • необхідно тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, запобігати проникненню мух до приміщень;
  • використовуйте окремий кухонний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки тощо) для обробки сирих та готових до споживання харчових продуктів;
  • під час приготування м’ясо та рибу необхідно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби з фаршу;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, сире молоко перед споживанням – кип’ятити.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

 

 

                               Подільське районне управління Головного  управління                    

                               Держпродспоживслужби в Одеській області

Залишити відповідь