Профілактика харчових отруєнь
1 min read
Наближаються поминальні дні. Головною причиною виникнення харчових отруєнь у ці дні є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов і термінів зберігання, як сировини, так само й готових страв, вживання харчових продуктів, які забруднені збудниками захворювань. Щоб уникнути харчових отруєнь потрібно дотримуватись наступних правил:
- купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) у спеціалізованих магазинах або на агропродовольчих ринках, оминайте місця стихійної торгівлі;
- купуючи будь-які харчові продукти, звертайте увагу на наявність маркування, а саме – на умови їх зберігання та терміни придатності;
- при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;
- продукти, що швидко псуються, не купуйте завчасно;
- дотримуйтеся температурних режимів зберігання харчових продуктів, які зазначені на упаковці;
- сирі та готові харчові продукти зберігайте у холодильнику окремо;
- максимальний термін зберігання в холодильнику салату з майонезом – 24 години. При цьому температура зберігання повинна бути в діапазоні + 2… +4 °С. Якщо температура в холодильнику вище, то салат потрібно з’їдати в той же день, коли його приготували. Незаправлені салати допускається зберігати до двох діб;
- зберігання без холоду готових страв не повинно перевищувати дві години;
- при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовуйте чисте упакування (контейнери з кришками для харчових продуктів тощо);
- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;
- необхідно тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, запобігати проникненню мух до приміщень;
- використовуйте окремий кухонний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки тощо) для обробки сирих та готових до споживання харчових продуктів;
- під час приготування м’ясо та рибу необхідно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби з фаршу;
- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, сире молоко перед споживанням – кип’ятити.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Подільське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Одеській області