Інсульт та його профілактика
1 min readІнсульт – це важке захворювання, яке виникає, коли кровоносна судина, що переносить життєво необхідні кисень та поживні речовини до головного мозку, закупорюється тромбом або розривається. Через це клітини певної частини мозку гинуть https://www.stroke.org/en/about-stroke, і це призводить до смерті людини або інвалідизації.
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), інсульт – друга причина смерті людей старше 60 років і п’ята – серед людей віком 15 – 59 років. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише людину, яка переносить захворювання, а й на членів родини та суспільство загалом.
Існує декілька видів інсультів:
Ішемічний – 85% усіх інсультів – виникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку.
Геморагічний – 15% усіх випадків – виникає, коли розривається ослаблена судина, при цьому кров потрапляє в навколишні тканини мозку та стискає їх. Часто це буває при неконтрольованому підвищеному артеріальному тиску.
Основні симптоми інсульту, які має знати кожен:
– нерозбірлива мова або нерозуміння слів
– асиметрія обличчя
– запаморочення, втрата рівноваги
– погіршення зору – в одному чи обох очах
– слабкість чи оніміння кінцівок, частіше з однієї сторони.
Ці симптоми, за першими літерами виділених слів, складаються в абревіатуру МОЗОК, яку легко запам’ятати.
Розпізнавши хоча б один із симптомів інсульту, дійте чітко та швидко за таким алгоритмом:
– негайно викличте бригаду екстреної медичної допомоги – телефонуйте 103
– розкажіть диспетчеру про характерні симптоми інсульту у людини
– дозвольте госпіталізацію постраждалого у профільний заклад охорони здоров’я, який забезпечений необхідним обладнанням та мультипрофесійною командою.
Такі дії сприятимуть зменшенню смертності та інвалідизації, збереженню якості життя людини.
За даними ВООЗ, інсульт розвивається у понад 15 млн людей щороку у всьому світі. Із них 5 млн помирають і ще 5 млн – стають людьми з інвалідністю або мають знижену якість життя https://www.emro.who.int/health-topics/stroke-cerebrovascular-accident/index.html Але є хороша новина, яка полягає в тому, що 80% усіх випадків інсультів можна запобігти! https://www.karger.com/Article/FullText/367652
Як знизити ризик розвитку інсульту
– Неконтрольована артеріальна гіпертензія є основною причиною інсульту. Тож контролюйте рівень артеріального тиску – знайте свої показники, ведіть щоденник вимірювань, своєчасно звертайтесь до лікаря та приймайте медичні препарати за його призначенням;
– Наявність цукрового діабету також підвищує ризик розвитку інсульту. Оскільки багато людей з діабетом мають надлишкову масу тіла, артеріальну гіпертензію та високий рівень холестерину в крові https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-risk-factors/risk-factors-under-your-control Візьміть під контроль рівень цукру та холестерину – співпрацюйте зі своїм лікарем, проходьте обстеження, дотримуйтесь призначеного лікування. Оцініть свій ризик розвитку цукрового діабету https://diabetes-site.phc.org.ua/;
– Люди із наявними серцево-судинними захворюваннями – ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю, порушенням серцевого ритму тощо – мають більший ризик розвитку інсульту, ніж люди без цих захворювань. Тримайте свої серцево-судинні захворювання під контролем;
– Відмовтесь від вживання тютюнових виробів. Нікотин у сигаретному димі пошкоджує ваше серце та судини, що робить вас більш сприйнятливими до інсульту. Дізнайтесь про дієві способи кинути курити на сайті https://stopsmoking.org.ua/;
– Будьте фізично активними. Приділяйте принаймні 150 хв на тиждень аеробній активності помірної інтенсивності – швидка хода, аквааеробіка, теніс, їзда на велосипеді, плавання. Виконуйте вправи для зміцнення м’язів, щонайменше 2 рази на тиждень Але якщо ви маєте хронічні захворювання, надмірну масу тіла чи низьку рухову активність в минулому, обов’язково проконсультуйтесь зі своїм лікарем стосовно типів та обсягів активностей, які б вам підходили;
– Відмовтесь від вживання алкоголю. Пам’ятайте про те, що безпечної дози алкоголю не існує. Вживання алкоголю провокує підвищення артеріального тиску та розвиток інсульту;
– Обирайте здорову їжу. Споживайте 400-600 г свіжих овочів та фруктів на добу. Обмежте вживання їжі з високим вмістом насичених жирів і трансжирів – фастфуд, випічка, смажені страви, копченості. Не вживайте солодкі напої. Обмежте вживання солі до 1 ч. ложки на добу. Для здоров’я серцево-судинної системи найбільш ефективними та збалансованими є DASH-дієта (Dietary Approaches to Stop Hypertension) та середземноморська дієта. DASH-дієта розроблена спеціально для зниження високого артеріального тиску – основного фактора ризику інсульту. DASH-дієта зосереджена на споживанні корисних для серця продуктів, які від природи містять багато клітковини, магнію, калію та кальцію і мало натрію.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322000473?via%3Dihub. Стосовно свого раціону та вибору будь-якої дієти обов’язково консультуйтесь з лікарем!
Будьте свідомими та відповідальними за своє здоров’я – проходьте необхідні обстеження, дотримуйтесь призначеного лікування. І пам’ятайте, запобігти інсульту легше, ніж його лікувати та долати негативні наслідки! Дотримуйтесь засад здорового способу життя.
Час обирати здоров’я!
Інсульт – це небезпечне захворювання, що розвивається навіть у молодому віці та призводить до смерті, інвалідизації або значно погіршує якість життя. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише на людину, яка переносить захворювання, а й на членів її родини та суспільство.
Інсульт виникає, коли кровоносна судина, що переносить життєво необхідні кисень та поживні речовини до головного мозку, закупорюється тромбом або розривається. Через це клітини певної частини мозку гинуть, і це призводить до смерті людини або інвалідизації.
Які види та ознаки інсульту бувають, і чому він виникає?
Що необхідно робити при підозрі на інсульт?
Як йому запобігти?
Для більш детальної інформації перегляньте матеріали Центру громадського здоров’я за посиланням https://bit.ly/3uqe5iE.
Долучайтесь до поширення інформації про інсульт – це допоможе зберегти багато життів!
80% усіх випадків інсультів можна запобігти – дізнайся як та розкажи іншим!
За даними ВООЗ, інсульт є другою причиною смерті людей віком старше 60 років і п’ятою – людей віком 15–59 років. На жаль, інсульт – це не далека і випадкова проблема, а захворювання, з яким може зіштовхнутись кожен. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років.
Головне, що потрібно знати про інсульт
Типи інсульту. Найпоширеніший тип інсульту – ішемічний (приблизно 85 %). Виникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку. Геморагічний інсульт (близько 15 %). Виникає через розрив судини в мозку, що призводить до крововиливу в мозкові тканини.
Основні ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:
М – нерозбірлива Мова або нерозуміння слів
О – раптова асиметрія Обличчя
З – раптове Запаморочення, втрата рівноваги
О – Очі, раптове погіршення зору
К – слабкість чи оніміння Кінцівок, частіше з одного боку.
Що робити. Не зволікай. При підозрі на інсульт важлива кожна хвилина, негайно викликай бригаду екстреної медичної допомоги – телефонуй 103!
Як запобігти. Будь фізично активним, обирай здорову їжу, відмовся від вживання тютюну та алкоголю, контролюй артеріальний тиск, рівень холестерину та глюкози крові. Вчасно звертайся до сімейного лікаря на чекати.
Поділись цією інформацією зі своїми близькими та друзями. Розповідай про інсульт, це допоможе зберегти багато життів.
Корисні продукти для здоров’я твого мозку та профілактики інсульту
Інсульт може серйозно вплинути на роботу мозку через порушення кровопостачання в одній з його частин. Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.
До свого раціону слід включити:
Морську рибу (лосось, скумбрію та ін.) як джерело омега-3 жирних кислот, що допомагають підтримати нормальний кровообіг та забезпечити мозок необхідною кількістю кисню і поживних речовин.
Горіхи та насіння, які містять рослинні омега-3 жирні кислоти, що знижують рівень холестерину і покращують стан судин.
Ягоди – потужне джерело антиоксидантів, що захищають клітини організму від пошкоджень.
Кольорові овочі, зокрема зелені (шпинат, кріп, листя салату), що містять вітаміни та мінерали. І як джерело фолатів, запобігають нашаруванню холестерину на внутрішній стінці судин.
Білки (нежирне м’ясо, риба, яйця, бобові) – основний будівельний матеріал для клітин всього організму та мозку, зокрема.
Намагайся відмовитись від вживання цукровмісних напоїв, зокрема газованих, трансжирів, наприклад, маргарину, фастфуду, кондитерських виробів, обробленого м’яса та копченостей.
Додаючи корисні продукти до свого раціону, ти не лише підтримуєш здоров’я мозку, а й зменшуєш ризик розвитку інсульту.
150 хвилин фізичної активності на тиждень можуть стати добрим союзником у боротьбі з інсультом
Фізична активність комплексно впливає на організм людини, зокрема й на роботу серцево- судинної системи та головного мозку. Регулярна активність сприяє:
покращенню кровообігу
зниженню артеріального тиску
покращенню пам’яті та концентрації уваги
зниженню рівня кортизолу – гормону стресу
забезпеченню вироблення «гормонів щастя» – ендорфінів та серотоніну
А це, в свою чергу, знижує ризик розвитку інсульту.
ВООЗ рекомендує дорослим виконувати принаймні 150 хв на тиждень аеробних вправ помірної інтенсивності. Це не означає, що вправи мають бути важкими та тривалими. Ти можеш обрати для себе те, що тобі подобається:
піші прогулянки
плавання
їзду на велосипеді по рівнинній поверхні
швидку ходу та ін.
Йога, пілатес та гімнастика допоможуть зміцнити твої м’язи. Залучай до цього друзів та родину. Створи власний графік фізичної активності та відчуй користь для свого здоров’я.
Обов’язково проконсультуйся з лікарем стосовно активностей, які підійдуть саме тобі. Будь фізично активними – зроби крок до профілактики інсульту!
Час обирати здоров’я!