20.09.2024

Піщанська СТГ

Подільський район, Одеська область

Що необхідно знати про дизентерію

1 min read

З початком повномасштабної війни ризики виникнення гострих кишкових інфекцій значно зросли. Зростанню загрози виникнення гострих кишкових інфекцій сприяють обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, висока температура довкілля тощо.

Саме влітку значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Одна з них – дизентерія або шигельоз. Це бактеріальна інфекція, яка характеризується ураженням товстого кишечника з типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях.

Збудники дизентерії – шигели чотирьох видів. Вони відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температури і вологості вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців. Різноманітність клінічних форм, наявність летальних випадків підтверджують актуальність проблеми захворюваності на шигельоз.

Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій.

Шигели виділяються з організму інфікованої людини, починаючи з перших днів проявів хвороби, заразність зберігається впродовж 7-10 днів.

Хвороба  передається фекально-оральним механізмом, переважно харчовим (збудник шигела Зонне) або водним (шигела Флекснера) шляхом. Передача шигели Григор’єва-Шига реалізується переважно контактно-побутовим шляхом.

Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2-3 дні.

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму:

  • нудота;
  • діарея;
  • головний біль;
  • зневоднення організму;
  • підвищена температура, млявість;
  • болі у печінці, шлунку.

Обов’язковій госпіталізації підлягають маленькі діти, хворі з важкими формами, а також пацієнти, обтяжені різними супутніми захворюваннями.

Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення необхідних досліджень.

Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни.

З метою профілактики шигельозу, як і інших кишкових інфекцій, слід:

  • мити ретельно руки з милом після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість та безпечність продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і часто в антисанітарних умовах;
  • перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на фермерських ринках, обов’язково проводити термічну обробку;
  • не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
  • для пиття і приготування їжі використовувати питну воду гарантованої якості (наприклад, фасовану бутильовану) або з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) – воду перед вживанням кип’ятити;
  • ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;
  • не допускати в житлове приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які можуть розносити збудника захворювання;

При виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікаря.

                                                                        Подільське районне управління Головного управління                     

                                                                             Держпродспоживслужби в Одеській області

Залишити відповідь