20.09.2024

Піщанська СТГ

Подільський район, Одеська область

Ризики нелегальної трудової міграції

1 min read

В Балтському відділі Подільської філії Одеського обласного центру зайнятості 08.02.2023 року відбувся семінар «Ризики нелегальної трудової міграції».”

Фахівчинею Балтського бюро правової допомоги Іриною Бондар на базі Балтського відділу Подільської філії Одеського обласного центру зайнятості було проведено захід для безробітних, що знаходяться на обліку,  під час якого присутнім було роз’яснено ст. 40 Кримінального кодексу України.

Відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України, не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу,крайньої необхідності або психічного примусу, внаслідок яких особа не могла керувати своїми вчинками.

Тобто, якщо, наприклад, особа внаслідок тортур розголосила відомості, що містять державну таємницю, її не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.   

-Фізичний примус – це застосування до особи фізичного насильства з метою примусити її вчинити певні протиправні дії або не вчиняти певні дій, які особа повинна була б вчинити (бездіяльність) всупереч її волі.

-Крайня необхідність – це заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами (частина перша статті 39 КК України).

-Психічний примус – вплив на психіку особи з метою змусити її всупереч власній волі вчинити або утриматись від вчинення певних протиправних дій.

Після заходу всі присутні отримали інформаційні буклети та короткі пам’ятки з роз’ясненнями ст.40 ККУ.

Залишити відповідь