20.09.2024

Піщанська СТГ

Подільський район, Одеська область

УВАГА,АМБРОЗІЯ!

1 min read

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян, шкодочинність якого слід розглядати в двох аспектах. Перший – вона конкурує з культурними рослинами в агроценозах і перемагає їх. Другий – вона небезпечна для здоров’я людини. У силу цього амброзія заслуговує пильної уваги, як від підприємств, установ та організацій усіх форм власності, так і з боку населення, власників особистих господарств.

Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді.

Амброзія полинолиста засмічує подвір`я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, городи, пустирі, узбіччя доріг, береги річок та ставків. На полях амброзія полинолиста засмічує посіви озимих і ярих культур, багаторічних та однорічних  кормових трав, технічних культур, особливо просапних культур, а також полезахисні смуги. Переноситься насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, транспортними засобами, тваринами та людиною.

Високий рівень засміченості земельних угідь амброзією полинолистою пояснюється наступними фактами:  так, за нестачі вологи в ґрунті коренева система амброзії проникає на глибину до 4 метрів. Якщо невеликі рослини амброзії присипати ґрунтом, вона формує додаткові корені і краще закріплюється в ньому. Повний цикл розвитку від сходів до плодоношення у амброзії проходить за 140 – 150 днів. Разом з тим амброзія володіє унікальною особливістю – розвиватися за скороченим циклом – за 90 – 100 днів. Тому, раннє скошування амброзії в боротьбі з нею не є ефективним і сприяє кращому розгалуженню стебла і утворенню більшої кількості насіння. Навіть після триразового скошування у фазі стеблування амброзія здатна відростати за рахунок прикореневих нирок, формувати не тільки квіти, але й насіння. Чим вище зрізані стебла амброзії, тим більше утворюється на них додаткових пагонів. Насіння в ґрунті в стані вторинного біологічного спокою можуть перебувати від 5 до 40 років і проростають з глибини від 2 до 15 см.

Рослини амброзії продукують хлорогенову кислоту, ефірні масла, якої пригнічують ріст інших рослин, тому осередки амброзії швидко збільшуються і, якщо їх не знищувати, за 3-4 роки від культурних рослин не залишиться і сліду.

Пилок амброзії викликає у людей захворювання – амброзійний поліноз. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, з’являється сльозотеча і нежить, розвивається астма. У пилку амброзії містяться особливі білки, які під час попадання пилкового зерна на слизову оболонку надходять в кров людини. Алергени містяться також в насінні та листі амброзії і можуть викликати у людей дерматити.

Отже, зважаючи на значну шкідливість та небезпечність карантинного організму амброзії полинолистої постає необхідність у здійсненні невідкладних заходів щодо боротьби з нею.

Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських культур. На землях засмічених амброзією, кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де, за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 %.

На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Після скошування вона інтенсивно відростає, тому викошування необхідно здійснювати протягом усього її вегетаційного періоду.

А на великих площах слід застосовувати гербіциди. Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку.

Залишити відповідь