19.09.2024

Піщанська СТГ

Подільський район, Одеська область

Легалізація робочих місць

Проблема легалізації праці залишається актуальною. Як свідчить практика багато роботодавців малого та середнього бізнесу не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Можна з упевненістю сказати, що не лише роботодавець винен у такому стані справ, а й сам працівник не завжди розуміє на що він погоджується. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин. Виплачуючи заробітну плату неофіційно в «конвертах» роботодавець позбавляє свого працівника встановлених законодавством гарантій (відпустки, оплата лікарняного, дотримання норми тривалості робочого часу, допомога по безробіттю, соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення тощо).

Незадекларована праця – це соціальне явище, яке справляє значний негативний вплив на розвиток економіки країни, життєвий рівень людей, не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Окрім того, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється у вигляді проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці Держпраці та органів місцевого самоврядування (з питань своєчасної та в повному обсязі оплати праці.

Шановні роботодавці!

Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить громадянам зняти соціальну напругу та отримати реальну соціальну підтримку.

Залишити відповідь