20.09.2024

Піщанська СТГ

Подільський район, Одеська область

Отримання Допуску(посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами

1 min read

A person stands angrily beside a red exclamation mark

За сучасних умов господарювання значно погіршився фітосанітарний стан агроценозів та збільшилися втрати врожаїв. Маючи знання і контролюючи фітосанітарну ситуацію на полях, дотримуючись сівозміни та вчасно проводячи біологічні та хімічні обробки можна досягти якісних та високих показників врожаїв.

Хімічний метод захисту рослин є одним з найпоширеніших і полягає в застосуванні хімічних речовин, які мають назву пестициди. Цей засіб має великі переваги перед усіма іншими: по-перше- діє досить швидко; по друге- він економічний; по третє може застосовуватись проти всіх шкідливих об’єктів.

Щороку для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур`янів використовується значна кількість засобів захисту рослин до роботи з якими залучаються працівники без відповідних навичок та відповідного допуску до роботи з пестицидами. Такі дії можуть привести до негативних наслідків.

Управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва  ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує, що згідно ст.11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», ст.18 Закону України «Про захист рослин» та постанови КМУ від 18.09.1995 р. № 746 «Про затвердження Порядку одержання Допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами» допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, щороку. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медичної книжки з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров`я.    Слід пам`ятати, що всі обробки потрібно проводити суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами  та агрохімікатами та лише зареєстрованими препаратами дозволеними до використання в Україні. Керівнику  суб’єктів господарювання  необхідно провести  щорічне навчання працівників, та отримати Допуск(посвідчення)  про проходження спеціальної підготовки, щодо безпечного поводження з пестицидами  та агрохімікатами.

Керівники  суб’єктів господарювання несуть відповідальність за своєчасне направлення працівників на навчання.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                               Ю.Ткачук

Контактний телефон: 0956200816, 0685591803.

Залишити відповідь